خانه » وبلاگ » نکاتی برای کنترل قند خون و استفاده از انسولین
کنترل قند خون

نکاتی برای کنترل قند خون و استفاده از انسولین

نکاتی برای کنترل قند خون و استفاده از انسولین

1. غذاهایی که مفید هستند :

در هر دو نوع دیابت 1 و 2 ، آن چه که میخورید تاثیرگذار است. به عنوان مثال، کربوهیدرات های قندی و نشاسته ای به مقدار زیادی روی قند خون (گلوکز) تان تاثیر گذار هستند. سراغ ترکیبات سالم سبزیجات و میوه جات، غلات کامل، لوبیا، ماهی، گوشت بدون چربی و لبنیات کم چرب بروید.

از پزشک تان، یا یک متخصص تغذیه، در مورد ایده های غذاخوردن ، میان وعده و بهترین زمان غذا خوردن پرسش کنید.

🚩 رژیم غذایی دیابت

 

2. برنامه ی خود را اجرا کنید!

از نصیحت های پزشک یا متخصص تغذیه برای جلوگیری از افزایش قند خون تان بعد از غذا خوردن کمک بگیرید. با دقت مقدار غذا خوردن تان و محتویات بشقاب تان را در نظر داشته باشید. برچسب های روی مواد غذایی را چک کنید تا به مقدار توصیه شده مصرف آن ها پی ببرید. وقتی بیرون از خانه غذا میخورید به یاد داشته باشید بسیاری از رستوران ها در بشقاب غذا بیشتر از مصرف توصیه شده، غذا میریزند. مقداری از آن غذا را نخورید و به منزل بیاورید.

 

3. از اثرات مثبت ورزش سود ببرید.

وقتی که فعال بودن را جزو عادات خود میکنید، به کنترل قندتان مخصوصا در دیابت نوع دو کمک میکنید. بدن تان بعد از ورزش به انسولین بهتر پاسخ میدهد.

ورزش کردن همچنین باعث می شود که عضلات تان گلوکز را سریع تر مصرف کند.

به عنوان مثال، مطالعات نشان میدهد که سطوح قند خون در طی انجام ورزش های تقویت عضلات به تدریج بهبود پیدا میکند.

⚽️ ورزش و دیابت

 

4. از اشتباهات زمان ورزش دوری کنید.

در حالی که ورزش منظم می تواند به کنترل قند خون کمک کند، در برخی از افراد می تواند باعث افت قند شود. برای اینکه سطوح قند خونتان را در کنترل نگه دارید، پزشک تان ممکن است به شما توصیه کند که قند خونتان را بعد از ورزش اندازه گیری کنید. مقداری میوه در زمان ورزش همراه داشته باشید و یا میزان داروهایتان را بر اساس نیاز تنظیم کنید. اگر افت قند داشتید یک میان وعده بخورید و 15 دقیقه صبر کنید. قبل از اینکه به فعالیت تان باز گردید ، مطمئن شوید که قند خونتان بالای 100 است.

 

5. آن چیزی که شما برای پیش گیری از افت قند خون به آن نیاز دارید.

شما ممکن است در زمان فعالیت غیر مترقبه یا در زمانی که به عللی غذا خوردن تان به تعویق افتاده باشد، دچار افت قند خون بشوید. همیشه یک میان وعده مانند آب نبات و میوه های شیرین در دسترس داشته باشید تا در موارد لزوم از آن ها بهره ببرید.

 

6. بی خیال باشید.

استرس میتواند باعث افزایش قند خون شما شود. زمانی را برای خوش گذرانی، ارتباط با دوستان و خانواده در نظر بگیرید و به چیزهایی که برنامه ی زندگی تان را بیش از حد شلوغ می کند “نه” بگویید. اگر در زمان استرس سراغ سیگار میروید ترک آن را در اولویت قرار دهید. سیگار کشیدن ممکن است احتمال بروز عوارض دیابت را بیشتر کند. این عوارض شامل مشکلات پا، آسیب عصب ها و بیماری های چشم، قلب، عروق و کلیه است.

 

7. سه چیز عجیبی که بر قند خون اثر میگذارد.

  1. الکل: اگر شما الکل می نوشید فقط در زمان پایدار بودن قند خون تان اینکار را انجام دهید.
  2. بیماری: وقتی که شما بیمار هستید قند خودتان را به تعداد بیشتری چک کنید، به اندازه ی کافی آب بنوشید و سعی کنید که به صورت منظم غذا بخورید.
  3. سفر: تغییر در ساعات شبانه روز میتواند برنامه ریزی شما را بهم بریزد. قبل و بعد از خوردن غذا، قند خون تان را چک کنید. در مورد تغییر میزان مصرف دارو از پزشک تان پرسش کنید.

 

8. برنامه ی درمانی تان را جدی بگیرید.

این امر برای حفظ سلامتی تان مهم است. بنابراین، توصیه های پزشک تان در مورد ورزش و رژیم غذایی را جدی بگیرید و داروهایتان را طبق دستور مصرف کنید. دیابت نوع1 با انسولین یا یک پمپ انسولین و گاهی همراه با داروهای تزریقی دیگر درمان میشود. دیابت نوع دو اغلب با داروهایی مانند انسولین و یا داروهایی که به عملکرد بهتر خود انسولین بدن منجر میشود، درمان میشود. پزشک تان برنامه ی درمانی شما را براساس سن، بدن و روش زندگی تان بررسی میکند.

 

9. درمان دیابت با انسولین

وقتی که شما دیابت دارید، بدن شما اغلب انسولین کافی برای تولید قند خون تولید نمیکند. پزشک ممکن است انسولین را براساس طول مدتی که شما دیابت داشته اید و یا نوع دیابت تان، سطح قند خون تان، وضعیت کلی سلامتی و داروهایی که مصرف میکنید توصیه کند.

 

10. داروهای دیگری که شما ممکن است نیاز داشته باشید.

زمانی که شما انسولین مصرف میکنید، ممکن است شما به داروهای دیگری برای بهبود وضعیت قند خون تان نیز داشته باشید. قرص ها و داروهای مخصوص دیابت نوع دو میتوانند باعث افزایش انسولین بدن بشوند و یا عملکرد آن را بهتر بکند. داروهای تزریقی ممکن است سرعت جذب گلوکز را توسط بدن تان کاهش دهند و یا اشتهای شما را کم کنند.

 

11. نکاتی برای تزریق:

پزشک تان، پرستار یا یک پرسنل بهداشتی دیگر به شما در مورد تزریق انسولین آموزش خواهد داد. در زمان تزریق نقطه ی تزریق را جا به جا کنید تا باعث ایجاد بافت جوش گاه نشوید. به عنوان مثال، در زمان صبحانه تزریق را در یک سمت شکم انجام دهید و در زمان نهار در سمت دیگر آن و در زمان شام در ناحیه  ران این کار را انجام دهید. از مفاصل، ناحیه ی مغبنی و از نقاط جوش گاه دوری کنید.

 

12. چه نوع انسولینی مصرف میکنید؟

نوع انسولینی که پزشک تان برای درمان دیابت تجویز میکند بر اساس سرعت عملکرد، حداکثر زمان اثر و طول اثر متفاوت هستند.

انسولین های (سریع الاثر) ، (کوتاه اثر) و (از قبل آماده شده) برای زمان غذا خوردن مصرف میشوند. انواع (طولانی اثر) و (میان مدت اثر) تا حدود 24 ساعت موثر باقی می مانند.

 

13. زمان بندی و وعده ی غذایی

اگر شما انسولین (سریع الاثر) ، (کوتاه اثر) و (از قبل آماده شده) مصرف میکنید، باید عملکرد آن در زمانی باشد که بدن شما غذایتان را جذب میکند تا بدین صورت از افت قند خون (هیپوگلیسیمی) جلوگیری شود. انسولین کوتاه اثر خود را 30-60 دقیقه قبل از غذا مصرف کنید. افراد معمولا انسولین از قبل آماده شده را 15 دقیقه قبل از غذا مصرف میکنند. انواع سریع الاثر انسولین بین 5-15 دقیقه قبل از غذا یا بلافاصله بعد از غذا مصرف می شود.

 

14. آیا انسولین زیادی مصرف کرده اید؟

اگر شما انسولین بیش از حد مصرف کرده اید یا بدون خوردن غذا انسولین تزریق کرده اید، ممکن است افت فشار خون پیدا کنید. اگر شروع علائم را حس کردید (مانند احساس خستگی، ضعف و لرز) یک غذا و نوشیدنی حاوی شکر مانند آبمیوه بخورید یا قرص های گلوکز مصرف کنید. در صورت بروز این موارد با پزشک تان در مورد تنظیم مقدار انسولین تان مشورت کنید.

 

15. اگر شما کنترل دقیق تری نیاز دارید.

اگر شما با کنترل قند خون تان و مصرف انسولین مشکل دارید ممکن است بتوانید از پمپ انسولین استفاده کنید. این دستگاه ها، برنامه های محاسبه ی دوز دارو جهت کنترل راحت میزان مصرف دارند و به شما کمک میکنند سطح قند خون تان را پایدار نگه دارید. جدا از اینکه شما چگونه دارویتان را مصرف میکنید همیشه از پزشک تان، در مورد این مسئله کمک بگیرید. با کمک پزشک شما میتوانید به تعادل مناسب بین رژِیم غذایی، ورزش و دارو برسید.

 

16. زمان انجام تست A1C

این تست میتواند وضعیت متوسط کنترل قند خون تان را در طی دو تا سه ماه گذشته نشان بدهد. این یک تست خون ساده است و میتواند به راحتی در مطب انجام شود.

متخصصین توصیه میکنند این تست را دوبار در سال انجام دهید.اغلب افراد دچار دیابت هدف خود را 7 درصد یا کمتر در نظر میگیرند، اگر نتیجه ی آزمایش شما خیلی بالا است، پزشک تان ممکن است مقدار مصرف داروی شما را تنظیم بکند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا