نکات مهمی که باید در مورد ضدعفونی زخم بدانید
زخم عبارت است از گسیختگی یک اپیتلیوم یا پوشش در هر قسمتی از بدن اعم از پوست، مخاط دستگاه گوارشی و… که براساس نوع زخم در هر قسمتی از بدن، درمانها متفاوت خواهند بود. پس زخمها میتوانند در نقاط مختلفی از بدن چه در ارگانهای داخلی مانند دستگاه گوارش یا در ارگان خارجی مانند پوست ایجاد شوند. بسیاری از افراد آشنایی کامل با زخم ها و ضدعفونی زخم ها ندارند در نتیجه ما تصمیم گرفتیم در این مقاله نکاتی در مورد ضدعفونی زخم و انواع ضدعفونی زخم را بازگو کنیم.
انواع زخم ها
زخم ها را میتوان بر اساس المان های مختلف در چند دسته طبقه بندی کرد.دسته هایی نظیر حاد و مزمن، باز و بسته، تمیز و آلوده و منشا زخم که هر کدام را به چند گونه میشود درمان کرد. توجه داشته باشید در این مقاله تنها دسته های انواع زخم را بررسی کرده ایم . برای مطالعه کامل و دقیق تر انواع زخم ها در همین سایت به لینک زیر رجوع کنید:
علائم عفونت زخم
برش و پارگی در پوست در اثر جراحی یا آسیب دیدگی، به باکتریها اجازه میدهد که وارد بدن شوند و شروع به تکثیر کنند. شناسایی اولین نشانههای عفونت زخم، به متخصصین مراقبت از سلامت اجازه میدهد تا به سرعت از گسترش عفونت جلوگیری کنند و روند درمانی را آغاز نمایند. همچنین شما در مراحل ابتدایی قادر خواهید بود از ضدعفونی زخم استفاده کنید.در ادامه به لیستی حاوی هرگونه علائم عفونت زخم که می تواند به تشخیص آن کمک کند می پردازیم.
ترشح چرک
- احساس ناراحتی و بیماری
- کاهش عملکرد و توان حرکتی
- قرمزی اطراف زخم
- پوست داغ در اطراف زخم
- دردی که فروکش نمی کند
- تب بیشتر از ۳۸ درجه
برای آشنایی کامل و بیشتر مقاله علائم عفونت زخم را در همین سایت مطالعه کنید.
ضدعفونی زخم
امروزه ضدعفونی های زخم به طور روز افزونی برای شستشوی زخم استفاده می شوند. شستشو با ضدعفونی زخم باکتری ها را نمی کشد اما آنها را از زخم خارج می کند. به علاوه، به دلیل سورفاکتانت موجود در این ضدعفونی های زخم نیروی کمتری برای حذف باکتریها و بقایای سلولی از زخم لازم است. بنابراین، این مواد برای شستشوی زخم هایی که حاوی ضایعات سلولی چسبنده یا بافت نکروزی هستند مناسبند.
انواع ضدعفونی زخم
پراکسید هیدروژن:
یک محلول پراکسید هیدروژن ۳٪ یک ماده ی ضد عفونی کننده ی رایج است. اگرچه، تعداد کمی از تحقیقات روی اثر آن بر بهبود زخم و به عنوان ماده ی ضدعفونی زخم و کاربرد آن همچنان بحث برانگیز هستند. در حالی که بعضی از مطالعات نشان داده اند که پراکسید هیدروژن برای سلول های سالم و بافت های گرانوله شده دارای سمیت سلولی است، مطالعات دیگر بر روی انسان ها و حیوانات هیچ اثر منفی بر بهبود زخم نشان ندادند. مطالعات مختلف به علاوه نشان دادند که پراکسید هیدروژن در کاهش تعداد باکتری ها موثر هستند. انجمن پزشکی امریکا به طور خلاصه بیان می کند که عملکرد پاک کنندگی پراکسید هیدروژن ممکن است به عنوان یک عامل شیمیایی برای کمک به برداشتن پسماندها و بافت های نکروتیک از سطح زخم عمل کند. در صورت استفاده، شستشو با سرم یا شستشوی معمولی بعد از استفاده از پراکسید هیدروژن توصیه می شود. استفاده از پراکسید هیدروژن در زخم های دارای اعصاب سینوسی پیشنهاد نمی شود.
بتادین:
پوویدون یودین یا بتادین، نوعی از مواد پاک کننده زخم است که در طیف وسیعی از زخمها استفاده می شود. این محلول ضد میکروبی می تواند در از بین بردن بسیاری از میکروب ها از جمله استافیلوکوک موثر باشد. از اشکالات استفاده از بتادین، ایجاد سمیت سلولی در سلول های سالم و بافت هاست و هم چنین خشک شدن بتادین بر روی پوست و به جای ماندن رنگ آن در بسیاری از موارد سبب ایجاد تحریکات موضعی پوست شود.
هیپوکلریت سدیم:
هیپوکلریت سدیم یا محلول داکین، به طور معمول برای شست و شوی زخم های نکروزی و تحت فشار استفاده می شود و به کنترل عفونت کمک می کند. هیپوکلریت سدیم دارای اثرات ضد باکتریایی زیادی است و در برخی موارد برای کنترل باکتری های تحت سرطان رشد کرده استفاده می شود. با این حال استفاده از آن بیش از ۷ تا ۱۰ روز توصیه نمی شود، چرا که میتواند سبب گرانولیت بافت های سیتوتوکسیک شده و سلول های سالم را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
اسپری ضد عفونی کننده زخم سیلوسپت:
شرکت ایرانی «کیتوتک» اسپری برای ضدعفونی کردن انواع زخمها به نام سیلوسپت تولید کرده است که این اسپری فاقد الکل است و برای از بین بردن عفونت و باکتریهایی که ممکن است زخم را درگیر کنند، مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجا که این اسپری فاقد الکل است و باعث سوزش و خشکی نمیشود به راحتی میتوان از آن استفاده کرد و برخی از افراد نیز برای ضدعفونی زخم و پاکسازی زخم بستر نیز از این اسپری ضد عفونی کننده استفاده میکنند.
ضد عفونی کننده زخم سیلوسپت حاصل دانش و فناوری نانو است و به راحتی میتواند بسیاری از عوامل خطرناک ناشی از عفونت و آلودگی را در زمانی کم از بین ببرد. نانو کلوئید نقره موجود در این محصول واکنشی ضد باکتریایی دارد و مورد تأیید وزارت بهداشت نیز هست؛ نانو کلوئید نقره بعد از فعل و انفعالات شیمیایی باعث از بین رفتن آلودگیها میشود.
اسپری ضد عفونی کننده زخم هانسا پلاست:
هانسا پلاست یکی از این مواد پاکسازی زخم است که برای تمیز کردن انواع زخمها مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در ضدعفونی زخم های مزمن نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این اسپری فاقد هرگونه الکل است و در هنگام استفاده درد و سوزش ایجاد نمیکند و همچنین باعث خشکی پوست نیز نمیشود؛ اسپری هانساپلاست روشی موثر برای پاکسازی زخمها و جلوگیری از عفونت انواع زخم در بدن است.
اسپری ضد عفونی کننده زخم الاستو پلاست:
اسپری الاستو پلاست نیز مانند هانسا پلاست فاقد الکل است و استفاده از آن عوارضی ندارد و برای ضدعفونی کردن انواع زخمهای سطحی و مزمن مناسب است. این اسپری زخمها را به طور کامل ضدعفونی میکند و از هرگونه آلودگی و عفونت جلوگیری میکند.
ترکیباتی مانند «کلرهگزیدین گلوکونات»، «کلرهگزیدین استات»، «پرمنگنات پتاسیم» و «بنزوئیل پراکسید» از موادی هستند که برای ضدعفونی زخم و درمان انواع زخمها استفاده میشوند و همچنین دو ترکیب اول قبل از عملهای جراحی برای ضدعفونی کردن پوست کاربرد دارند.
اسپری ضد عفونی کننده زخم درما پلاست فرست:
درما پلاست نیز یکی دیگر از انواع محصولات ضد عفونی کننده زخم است که برای کاهش درد ناشی از زخم بسیار کاربرد دارد و بسیاری از زخمها را ضدعفونی میکند. بعضی از زخمها بعد از به وجود آمدن باعث درد و سوزش شدید میشوند که ضد عفونی کننده درما پلاست در کنار پاکسازی درد را نیز کاهش میدهد.
اسپری ضد عفونی کننده زخم اسکین اسمارت:
این اسپری یکی دیگر از انواع مواد ضد عفونی کننده برای زخم است که باکتریهای موجود در زخمهای مزمن و سطحی را از بین میبرد و به روند بهبود طبیعی زخم کمک میکند. این محصول همچنین بسیاری از تحریکات پوستی مانند اگزما، سوختگی و… را نیز بهبود میبخشد.
اسپری ضد عفونی کننده زخم مدلاین اسکین:
مدلاین اسکین به شکلی موثر و سریع در پاکسازی و تمیز کردن زخم کاربرد دارد و انواع زخمهای سطحی و مزمن را پاک کرده و محل زخم را برای جلوگیری از آلودگی ایمن نگه میدارد.
ضدعفونی زخم با الکل:
استفاده از الکل برای زخمها چندان توصیه نمیشود زیرا مولکولهای الکل ممکن است از پوست عبور کنند و به راحتی جذب بدن شوند؛ به طور کلی تاثیر الکل از بتادین برای ضدعفونی زخم کمتر است و بهترین روش در اولین فرصت ممکن شستشوی زخمها با آب و صابون است و در صورت نیاز به استفاده از مواد ضد عفونی کننده میتوان از انواع اسپری ضد عفونی کننده زخم استفاده کرد.